Ali B-methode – Ali B

Ali Bouali is een Marokkaans-Nederlandse rapper, cabaretier, stand-up comedian, televisiepresentator, motivational speaker en eigenaar van artiestenbureau SPEC. Hij had zijn doorbraak in 2004 met het lied ‘Ik ben je zat’ in samenwerking met Brace. Hij treed regelmatig op als jurylid in programma’s als The Voice, We want more, Hollands Got Talent en heeft eigen televisie programma’s zoals Ali B op volle toeren.

Doordat ik zelf in december 2020 de opleiding NLP Practitioner heb gevolgd wist ik dat Ali B zich hier ook in verdiept heeft, ik heb weleens deelgenomen aan een Webinar van Sluis NLP waarin Ali B vertelde wat NLP voor hem heeft betekend. Mede daardoor was ik erg benieuwd naar het boek de Ali B-methode en met name hoe hij op zijn Ali B’s uit de doeken doet hoe hij is geworden tot wie hij nu is.

In twaalf pakkende hoofdstukken doet Ali B uit de doeken welke lessen hij in zijn leven geleerd heeft, elk hoofdstuk wordt afgesloten met een kort filmpje waarin Ali B je toespreekt. Die filmpjes heb ik ervaren als een enorme toegevoegde waarde, het maakt het lezen interactief en ook actief, door de les te lezen en daarna er over te horen blijft het beter beklijven. Ik vond het heel interessant om te lezen hoe Ali B van jongs af aan eigenlijk al heel leergierig is, hoe hij vervolgens op het verkeerde pad raakt maar zijn leergierigheid en de wil om zichzelf te ontwikkelen en verbeteren hem er bovenop helpt. Hoe je het ook went of keert, blijkbaar heb je jezelf een beeld gevormd bij iemand en ik vond het heel verrassend hoe Ali B management- en zelfhulpboeken verslind en uit elk boek op geheel eigen wijze zijn les trekt en daar ook succes mee heeft. Hij schrijft ook dat hij zichzelf in het begin schaamde om in de boekwinkel boeken te bekijken in de spiritualiteit hoek, des te gaver dat hij er nu in dit boek uitgebreid op in gaat en zich nergens meer voor schaamt, ook niet om bijvoorbeeld te mediteren in bijzijn van zijn vrienden. Tof dat een stoere rapper met straattaal zich zo open en kwetsbaar opstelt en je voelt zijn drang om mensen te willen inspireren dat spat van de bladzijdes en zijn filmpjes af.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door