Barbara Stok – Je geld of je leven

Het verhaal
Je geld of je leven is het autobiografische stripverhaal van Barbara Stok over de fulltime baan die ze had als journalist/fotograaf. Vol goede moed begint ze aan de nieuwe baan, maar al snel dienen de negatieve kanten zich aan: overwerk, vervelende klanten, haast, het gevoel van zinloosheid, een reorganisatie… met alle gevolgen van dien.

Mijn mening
Ik was nog niet zo heel erg bekend met de beeldroman (stripverhaal in romanvorm), maar ik vond deze eerste kennismaking zeker geslaagd.

Barbara Stok zet duidelijk uit hoe een burn-out zich sluimerend ontwikkeld. Nu heb ik zelf nog nooit een burn-out gehad dus ik weet natuurlijk niet hoe dat voelt, maar ik ben wel een keer een paar weken overwerkt geweest en kan me daardoor goed verplaatsen in het verhaal. Er zaten voor mij zeker wel een aantal herkenbare dingen in het verhaal: hoe de werkdruk opstapelt, verwaarlozen van vrienden/familie, met tegenzin naar het werk gaan etcetera. De negatieve gevoelens die Barbara ervaart zijn overtuigend omschreven en getekend, terwijl ze nergens in het verhaal om medeleven vraagt. Het heeft me verbaasd dat een beeldroman zo treffend en pakkend kan zijn.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door