Boekje waar je blij van wordt – Guido Weijers

Tja van zo’n titel ‘Boekje waar je blij van wordt (niet voor azijnzeikers), moet ik gewoon al grinniken. Degene die mijn reviews al langer volgen weten dat ik graag fictie en non-fictie afwissel, ik vind het fijn om al lezende bezig te zijn met zelfontplooiing.

Om heel eerlijk te zijn kijk ik weinig tot geen cabaret, ik heb daar gewoon iets minder mee, maar natuurlijk weet ik wel wie Guido Weijers is. Ik vond het heel verrassend om op de achterkant van dit boekje te lezen dat hij zich onder andere heeft verdiept in Neuro Linguïstisch Programmeren. Zelf heb ik eind 2020 mijn NLP Practitioner diploma gehaald en ik vond deze opleiding een onwijs leerzame ervaring. Goed terug naar dit boekje…

In het begin van het boekje ligt Guido toe dat hij op het podium een spreker is maar in het dagelijkse leven een observeerder. Doordat hij veel mensen om zich heen ziet zoeken naar geluk met een bepaalde krampachtigheid en vanwege zijn interesse in psychologie, filosofie en neurowetenschap besloot hij er een boekje aan te wijden. 

Het boekje is opgedeeld in vier delen. Deel 1 gaat over de vraag wat geluk nu eigenlijk is en waarom we zoeken waar het niet is. Deel 2 gaat over wat Aristoteles vond van geluk. Deel 3 behandelt de praktische feiten en onderzoeken en in deel 4 worden handvatten aangereikt om geluk te laten groeien in je dagelijkse leven.

Het boekje staat vol met pakkende teksten, quotes, cartoons, afbeeldingen en kattenbelletjes, dit maakt het boekje sowieso al leuk om te bekijken en lezen. Het is humoristisch geschreven maar heeft ook zeker wel een serieuze ondertoon, dat er voor zorgt dat het ook een informatief en leerzaam boekje is. Regelmatig wordt er na een serieuzer stukje weer een leuke kwinkslag gegeven waardoor je weer even zit te grinniken. En ook heerlijk hoe sommige dingen (terecht) op de hak worden genomen zoals een cursus ‘How to be a life coach in 1 day’ en daar dan daadwerkelijk een certificaat voor halen. Dat geeft ook wel aan hoe krampachtig veel van ons op zoek zijn naar geluk. Af en toe vond ik de grapjes er net iets te dik bovenop liggen, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Als je het aan mijn man en zoon zou vragen zouden ze sowieso zeggen dat humor en begrip voor humor bij mij ver te zoeken is ;-).

Overigens vond ik de introductie van het bubbelbadmoment in deel 2 erg treffend en herkenbaar, wat daar verder mee bedoeld wordt kun je lezen in het boekje, maar ik vond hem erg goed.

Wat ik ook erg leuk vond waren de praktische tips en handvatten waar je echt wat mee kan. Natuurlijk heb ik sommige dingen wel eerder gelezen omdat ik nu eenmaal geïnteresseerd ben in het onderwerp. Maar soms moet je juist sommige dingen vaker lezen voordat je er daadwerkelijk iets mee gaat doen.

Tip: dit is echt een leuk boekje om cadeau te doen.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door