Dan Brown – De Da Vinci code

Het verhaal
Robert Langdon is een Amerikaan en hoogleraar religieuze symboliek aan de Harvard University. Langdon is in Parijs om een diapresentatie te geven over heidense symbolen die verborgen zijn in de stenen van de Kathedraal van Chartres. Na afloop van de diapresentatie heeft Langdon een afspraak met Jacques Saunière, de beroemde conservator van museum het Louvre in Parijs. Tot grote verbazing van Langdon had Saunière zelf om een afspraak gevraagd. De afspraak vindt echter nooit plaats omdat Saunière kort voor de afspraak met Langdon wordt vermoord.

Langdon wordt aangewezen als belangrijkste verdachte voor de moord. Reden hiervoor is de afspraak die Saunière met Langdon zou hebben en het feit dat Saunière voordat hij stierf de naam van Langdon op de vloer schreef. Saunière heeft behalve de naam van Langdon nog een aantal andere cryptische aanwijzingen achtergelaten vlak voor hij stierf.

Met behulp van Sophie Neveu (cryptologe en kleindochter van Saunière) lukt het Langdon om te vluchten voor de politie, die er zeer op gebrand lijkt te zijn om Langdon de moord in de schoenen te schuiven. Samen proberen Langdon en Neveu de cryptische aanwijzingen van Saunière op te lossen om er achter te komen welk geheim Saunière koste wat het kost wilde doorgeven voor zijn dood.

De aanwijzingen en hun oplossingen zorgen voor veel interessante gebeurtenissen, die elkaar in een razend tempo opvolgen. Langdon en Neveu komen erachter dat de aanwijzingen in verband staan met het grote geheim rondom de heilige graal. Het geheim wordt angstvallig bewaard door de Priorij van Sion (geheim genootschap waar Saunière grootmeester van was), totdat de tijd rijp is het geheim te onthullen. Het geheim is niet zonder reden al zolang bewaard gebleven. Als het geheim uitkomt zou dit machtsverlies betekenen voor het Vaticaan.

Mijn mening
Over het boek De Da Vinci Code is veel ophef ontstaan. Het is voor het eerst dat er van een thriller zoveel exemplaren zijn verkocht. Inmiddels is De Da Vinci Code verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol.

Persoonlijk vind ik De Da Vinci Code een erg interessant en intrigerend boek dat je zeker aan het nadenken zet over zaken als de Katholieke Kerk, de rol van Maria Magdalena, symboliek in het algemeen en verhoudingen en verschillen tussen man en vrouw. De verhaallijn van het boek zit erg ingenieus in elkaar en verrast je keer op keer. Vooral het plot vond ik verrassend goed. Het enige kleine minpuntje aan het boek vind ik de uitwerking van de karakters. De karakters spetteren niet van de bladzijdes af, dit komt door het ontbreken van een gezond portie gevoel en emoties bij de karakters. Dit mag echter de pret niet drukken, De Da Vinci Code is meer dan de moeite waard!

Veel bekekenGeplaatst op

in

, ,

door