De Camino – Anya Niewierra

Anya Niewierra (1964) is een Nederlandse schrijfster en heeft sinds 2018 verschillende thrillers geschreven. Ik ben zelf een fervent bezoekster van Hebban.nl en op deze website kwamen haar thrillers heel regelmatig voorbij en met zulke goede reviews dat ik erg nieuwsgierig werd naar haar boeken. Aangezien ik zelf ooit vijf maanden in Santiago de Compostella heb gestudeerd trekken boektitels met daarin woorden als Camino bij mij de aandacht.

De 44 jarige weduwe Lotte Bonnet(chocolatier) reist zo’n elf maanden na de zelfmoord van haar man Emil Jukic met hun twee zonen af naar de geboortegrond van Emil in Bosnië om daar zijn as uit te strooien. Het is daar in zijn geboorteland dat Lotte erachter komt dat de identiteit van de man met wie ze dacht getrouwd te zijn niet klopt. De échte Emil Jukic is zo’n vijfentwintig jaar geleden vermoord door een Bosnisch-Servische militie. Lotte schakelt een advocaat in Sarajevo in die haar gaat helpen met het achterhalen van de ware identiteit van haar overleden man. De advocaat drukt haar (uit ervaring) op het hart voorzichtig om te gaan met de informatie die ze gaan ontdekken omdat ze nog niet weten welke rol haar man heeft gespeeld in de toenmalige oorlog.

Lotte besluit om een maand later, een jaar na de zelfmoord van haar man exact dezelfde route van de Camino te gaan lopen die hij een jaar daarvoor heeft afgelegd. Ze gaat van dag tot dag dezelfde afstanden lopen en overnacht op exact dezelfde plekken/kamers als hij had gedaan. Ze hoopt door in de voetsporen van haar man te treden antwoorden te vinden en erachter te komen waarom hij, geheel onverwachts, tijdens zijn Camino zelfmoord heeft gepleegd. Tijdens de wandeling bekruipt Lotte het gevoel dat ze wordt bekeken en gevolgd en vinden er ernstige ongelukken plaats met verstrekkende gevolgen. Wat gaat Lotte ontdekken over de man die ze vele jaren heeft vertrouwd en de vader is van haar kinderen…

Op een hele indrukwekkende wijze schrijft Anya Niewierra over de oorlogsgeschiedenis van het voormalig Joegoslavië en is het op een hele bijzondere wijze verweven tot een thriller die zich in het nu afspeelt. De schrijfster is gezien de uitgebreide literatuurlijst zeer gedegen te werk gegaan en dit zorgt ervoor dat ik door het lezen van dit boek meer geleerd heb over de oorlog toentertijd. Zoals in het boek wordt vermeld zijn oorlogen en conflicten helaas van alle tijden, in dit boek wordt veel aandacht besteed aan hoe oorlogsmisdadigers tot hun daden komen en wordt er uitvoerig aandacht besteed aan het feit dat zij ook ooit slachtoffers waren. Neemt uiteraard niet weg dat hun misdaden gruwelijk zijn, maar uitleg hoe het allemaal zo ver kan komen wordt in dit boek niet geschuwd.

Behalve de boeiend en gruwelijk omschreven oorlogssituatie is het ook een enorm spannende thriller, je voelt gedurende de Camino de dreiging boven Lotte hangen en vraagt je continu af wat er gaat gebeuren en wanneer. Anya Niewierra schrijft heel beeldend en gedetailleerd, of het nu over chocolade gaat of over de Camino je lijkt alles haast te kunnen proeven, ruiken en zien. Het verhaal zit uiteindelijk ook anders in elkaar dan je in eerste instantie tijdens het lezen denkt en dat maakt het tot een sterk plot. Kortom een meeslepende, boeiende thriller die ik nagelbijtend zo snel mogelijk uit wilde lezen.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door

Reacties

2 reacties op “De Camino – Anya Niewierra”

  1. Geja avatar

    Mooie recencie. Ik ben dit boek ook aan het lezen en ben bij het deel dat Lotte haar reis gaat starten. Ik ga weer gauw verder lezen.

    1. Marieke avatar

      Dank je wel voor je reactie Geja, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.