De prosecco dagboeken – Ruud van Gessel

Ruud van Gessel is regisseur, eindredacteur en auteur en De prosecco dagboeken is het eerste deel van ‘een bubbel trilogie’.

De prosecco dagboeken nemen je mee naar (hoe kan het ook anders) Italië. We maken kennis met Helena, een vrouw van in de dertig en na het beëindigen van haar relatie reist ze af naar Italië. Ze staat bekend als de zeer succesvolle influencer Whineonwheels en in die hoedanigheid wil ze verschillende wijnboeren in de Veneto bezoeken om op haar social media verslag te doen van de beste prosecco. Al in het vliegtuig op weg naar Italië merk je dat Helena zo haar twijfels heeft of Whineonwheels nog wel echt haar passie is, ze vindt het af en toe ook maar een leegbestaan om alleen maar mooie plaatjes en verhalen te vloggen.

Eenmaal in Italië komt Helena als snel bij Arturo Dante terecht een eerlijke prosecco-wijnbouwer met liefde voor de wereld en al gauw begint ze met hem een relatie. Ze blijft haar verslag over verschillende eerlijke prosecco-wijnboeren voortzetten maar wordt wel gewaarschuwd voor Alberto Brunatoni die in zijn regio ‘Il prosecco dittatore del mondo’ wordt genoemd ofwel de prosecco-dictator. Zijn ouders waren eerlijke wijnbouwers die alles met liefde voor de natuur deden, voor Alberto telt echt maar één ding: succes en de wereld veroveren met zijn prosecco, liefde voor de natuur en eerlijk wijnbouwen zijn daaraan totaal ondergeschikt. Alberto wordt om die reden veracht en gehaat, door de eerlijke prosecco-wijnboeren uit de buurt. Na de scheiding van zijn vrouw keert hij vrouwen de rug toe, maar na onstuimige ontmoeting met Helena die eindigt in een ruzie verandert er langzaam iets bij Alberto…

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, dit maakt dat je af en toe goed moet opletten maar omdat dit per hoofdstuk wisselt en niet middenin een hoofdstuk blijft het wel heel goed te volgen en is het ook echt een toevoeging aan het verhaal. De hoofstukken zijn vrij kort wat het lezen heel prettig maakt en de schrijfstijl van Ruud is heel beeldend, je waant je tijdens het lezen ook echt in Italië en ziet de wijnranken voor je.

Persoonlijk vind ik dat dit boek het ‘feelgood’ genre overstijgt door de diepgang en het wisselende vertelperspectief, de verschillende karakters worden goed uitgediept en hun gedachten en overpeinzingen heel mooi en uitgebreid omschreven. Sowieso vind ik dat Ruud regelmatig in hele mooie zinnen schrijft. Ik heb erg genoten van dit mooie verhaal en de schrijfstijl en kijk uit naar het tweede deel van de ‘bubbel-trilogie’.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door