Marcel Scheenhart (1967) woont in Amsterdam en is afgestudeerd in Algemene Sociale Wetenschappen, hij heeft jarenlang gewerkt als adviseur en manager in het sociaal domein. ‘Iedereen is liefde!’ is zijn debuutboek.
De liefde is in gevaar!
Het is niks nieuws dat het aantal scheidingen toeneemt, de mens lijkt niet meer in staat tot liefde, samenleven en huwelijk, het gevolg is dat de samenlevingsvorm ‘alleenstaand’ steeds dominanter wordt. Marcel Scheenhart maakt zich al jaren druk over de gemakzucht en/of onhandigheid van mensen in liefdesrelaties en schroomt daarbij niet om zichzelf ook in die categorie te scharen. De auteur noemt zichzelf een romanticus in hart en nieren, hij gelooft in ouderwets verliefd worden, liefst op het eerste gezicht, het ‘leven nog lang en gelukkig’ maar ook van het werken aan de liefde en het behouden van je eigen identiteit en persoonlijkheid. Hoe doe je dat succesvol, hoe blijf je jezelf en onderhoud je tegelijkertijd een liefdevolle relatie met een ander?
In dit boek gaat de auteur op onderzoek uit, onder andere de geschiedenis van liefde, verschillende theorieën, filosofen en meerdere auteurs komen aan bod. Dit wordt afgewisseld met een uitgebreid rapport van het ‘International Panel for Social Scienses (IPSS) en de eigen ervaringen en ontboezemingen van de auteur.
In het begin moest ik even inkomen in de theorie over de Egyptenaren en Grieken, maar zodra er afgewisseld werd met het rapport van IPSS en de eigen ervaring en de openhartigheid van de auteur begon het verhaal voor mij te leven. Het is duidelijk dat de auteur zich grondig verdiept heeft in het onderwerp, er heel veel over gelezen heeft en zelf therapieën heeft ondergaan om tot dit boek te komen. Ik vond het heel interessant en leuk om te lezen en het zet je tijdens het lezen ook aan het denken over je eigen relatie. In mijn geval ben ik met mijn allereerste vriendje getrouwd, we zijn inmiddels 23 jaar samen waarvan 13 jaar getrouwd, wij hebben dus niet geleerd van meerdere relaties maar zijn ontwikkeld en gegroeid tijdens onze relatie. Dit boek maakt je er wel weer even bewust van dat je aan je relatie moet blijven werken, blijven praten en verbinding zoeken, liefde gaat niet vanzelf.
Het boek is echter geen typisch zelfhulpboek, het is een geschiedenis, onderzoek en eerlijk verhaal maar de auteur laat het aan jou om de dingen eruit te halen waar je wat aan zou kunnen hebben. Iedereen is anders, iedereen heeft andere lessen te trekken op basis van afkomst, opvoeding, ontwikkeling etcetera. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de liefde, is ‘Iedereen is liefde!’ en aanrader.
Een aantal passages en zinnen heb ik tijdens het lezen genoteerd omdat ze me aanspraken of raakten:
“Als mens heb je behoefte aan liefdevolle aandacht van andere mensen, om te geven en om te krijgen. We zijn sociale wezens, zonder verbinding met andere mensen zijn we reddeloos verloren”
Dit bovenstaande is in de coronatijd nog maar weer eens benadrukt, doordat er in de samenleving een tweespalt ontstond verloren we de verbinding met elkaar en kregen we korte lontjes.
Het was ook grappig dat het televisie programma ‘Married at First Sight’ in het boek werd aangestipt, wat nu heel actueel is omdat het programma nu ook weer wordt uitgezonden. Verderop in het boek las ik een stuk waarbij ik ook meteen aan dit seizoen van MAFS (2022) moest denken.
“De datingindustrie suggereert voor een heel groot deel dat een liefdesrelatie maakbaar is als we maar een goede partner kiezen, dat wil zeggen: de partner die op het niveau van voorkeuren het beste bij ons past. We moeten alleen wel voorzichtig zijn met de suggestie dat het daarna vanzelf gaat.” Ik hoef hier niet toe te lichten welk koppel van dit seizoen ik dan in gedachten heb.
“Liefde is zoals zand in je handen: hoe harder je erin knijpt, hoe meer er tussen je vingers verdwijnt”
“Liefde in mijn handen kende ongeveer dezelfde risico’s als een landmijn in een open veld.”
Heerlijk dit soort metaforen en zelfkennis.