Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck

In dit boek kruip je in het negenjarige hoofd van Lexi, al lezende kom je erachter dat Lexi een tweelingbroertje heeft gehad maar dat haar broertje is overleden. De moeder van Lexi gaat gebukt onder het grote verdriet dat ze heeft vanwege het overlijden van haar Lexi’s broertje. Elk jaar rond de verjaardag van Lexi wordt dit verdriet heftiger, deze zomer is de situatie thuis niet langer te hanteren. Lexi’s moeder wordt opgenomen in een instelling vanwege haar heftige depressiviteit. Aangezien de vader van Lexi moet werken wordt Lexi ondergebracht bij tante Arizona die ze eigenlijk helemaal niet goed kent en niet echt in de buurt woont.

Toch weet Lexi dat ooit alles anders is geweest, dat haar moeder vroeger vrolijk was, feest kon vieren en gek kon doen. Dit heeft ze allemaal gezien op foto’s van vroeger. Lexi wil er alles aan doen om die moeder, van de foto’s, weer terug te zien en doet alles wat haar negenjarig-hoofd maar kan bedenken om dat voor elkaar te krijgen. Eigenlijk wil Lexi sowieso alles doen om haar moeder, vader maar ook tante Arizone gelukkig te zien en de problemen voor hen op te lossen. Alleen vergeet ze daarbij zichzelf…

Alleen het boek op zich al is een plaatje, mooie kwaliteit kaft en zeer mooie cover. Het gebruik van de illustraties van Linde Faas is een enorme toevoeging aan het geheel. Haar illustraties in combinatie met de tekst van Griet op de Beeck zorgen ervoor dat het verhaal echt bij je binnenkomt. Het is een wonderschone combinatie om het boek op deze manier uit te brengen.

Het is echt een boek voor kinderen én volwassenen, kinderen zullen misschien niet alle diepere lagen uit het verhaal halen zoals volwassenen dat wel doen. Toch kan het wellicht voor kinderen die in een dergelijke situatie zitten een vorm van herkenning zijn of troost bieden?

Het is een verhaal over rouw, verdriet, gezin, hechting, emoties, depressie maar ook hoop, liefde en uiteindelijk: Jij mag alles zijn.

Aan de ene kant wil ik er nog heel veel meer over schrijven, aan de andere kant ben ik bang dat dit alleen maar afbreuk doet aan dit mooie boek. Ik zou zeggen, ga dit boek lezen en ervaar het zelf.

Veel bekekenGeplaatst op

in

, , ,

door