Het verhaal
Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de veel oudere Rasheed. Jaren later moet zij de beeldschone Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit de puin is gered. Hij neemt haar in huis in de hoop dat zij hem de zoon kan schenken die Mariam hem niet kan geven.
In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap.
Mijn mening
Dit is het eerste boek dat ik van Khaled Hosseini lees, volgens mij heb ik als één van de weinigen nog steeds De vliegeraar niet gelezen, maar na het lezen van Duizend schitterende zonnen moet dit er toch snel een keer van komen.
Khaled Hosseini vertelt in mooie, beeldende zinnen zijn verhaal. Dit verhaal is vanuit vrouwelijk perspectief geschreven en het geeft een helder beeld van de positie van de vrouwen in Afghanistan. Je krijgt tijdens het lezen sterk het gevoel dat Khaled Hosseini door middel van zijn verhaal op wil komen voor de verschrikkingen waar vrouwen in Afghanistan mee te maken hebben of die ze moeten doorstaan. Duizend schitterende zonnen is heel geloofwaardig, indringend en ontroerend geschreven en zal me dankzij de levensechte hoofdpersonen nog lang bijblijven.
Reacties
Eén reactie op “Khaled Hosseini – Duizend schitterende zonnen”
lang gedacht dat dit boek overroepen werd, maar éénmaal in begonnen liet het mij echt niet los. Ik droomde er zelfs van.
Nog veel leesplezier!