Lieneke Dijkzeul – Koude lente

Koude lente - Lieneke DijkzeulHet verhaal
In een park wordt het levenloze lichaam van een klein meisje aangetroffen. Een buurman van het meisje wordt in zijn flat ernstig mishandeld door een jeugdbende. Wat beweegt die bendeleden een kansloze, beperkte jongen voor wie ze alleen maar minachting koesteren, op te nemen in hun groep en te laten deelnemen aan hun criminele activiteiten? Eenmaal aan hun willekeur overgeleverd, verliest de jongen langzaam maar zeker de greep op de realiteit. Paul Vegter, die we kennen als de sympathieke inspecteur uit “De stille zonde”, is belast met het onderzoek naar de moord. Hij buigt zich over anonieme brieven die meer vragen opwerpen dan beantwoorden. Dan blijkt dat de chauffeur van de schoolbus regelmatig in het park is gezien…

Mijn mening

In tegenstelling tot het eerste boek van Lieneke Dijkzeul “De stille zonde” pakte dit verhaal me vanaf het begin. Het is geen verhaal waarin de gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen, maar de spanning wordt juist heel goed opgebouwd en de gebeurtenissen zorgvuldig en goed onderbouwd.

Lieneke Dijkzeul kruipt letterlijk in het hoofd van de personages en weet hun emoties en gedachtegangen heel treffend en geloofwaardig te omschrijven. Dit geldt ook voor inspecteur Paul Vegter en zijn collega’s. Ik vind het zelf altijd erg prettig als het privé-leven van een inspecteur omschreven wordt waardoor je zijn keuzes en gedachtegangen kunt begrijpen, bovendien zorgt het ervoor dat een verhaal echt tot leven komt.

Het verhaal gaat je niet in de koude kleren zitten en ook na het dichtslaan van het boek blijft het verhaal nog in je hoofd rondspoken. Dit komt met name door de realistische manier van schrijven van Lieneke Dijkzeul en de verschillende maatschappelijke thema’s die ze aanhaalt in het verhaal. Je kan je voorstellen hoe iemands leven door bepaalde gebeurtenissen en verkeerde keuzes in een neerwaartse spiraal raakt. “Koude lente” is een echte aanrader voor lezers die van psychologische thrillers houden.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door