Maria Mosterd – Echte mannen eten geen kaas

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria’s fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is.

Zes jaar later schrijft Maria dit bloedstollende verslag van haar jaren met Manou. De jongens die haar haar normale jeugd hebben ontnomen en die de meeste mensen kennen als ‘loverboys’, waren voor haar pooiers, drugs-, wapen- en mensenhandelaars. Geweld, (groeps)verkrachtingen, handel in meisjes, drugssmokkel: Maria heeft veel meegemaakt en gezien en er een authentiek en onthullend verhaal over geschreven. Openhartig vertelt ze over haar tegenstrijdige gevoelens voor Manou en haar strijd om aan hem te ontkomen: fysiek, maar vooral mentaal. Wat Maria heeft meegemaakt is schokkend; hoe ze erop terugkijkt is buitengewoon ontroerend.

Mijn mening
Puur op de titel en de cover alleen zou ik dit boek niet oppakken in een boekwinkel. De titel en de cover doen me namelijk denken aan een chicklit (niet mijn favoriete genre). Maar het feit dat er al zoveel exemplaren van het boek verkocht zijn en dat er heel veel quotes van bekende Nederlanders en de pers op de cover en achterflap staan, heeft mij over de streep getrokken.

Terwijl de titel: Echte mannen eten geen kaas in combinatie met de naam van de schrijfster: Maria Mosterd, doet vermoeden dat het om een pseudoniem gaat is dit niet het geval. Maria Mosterd is zo dapper om onder haar eigen naam te schrijven en om interviews te geven om zo te voorkomen dat meerdere meisjes dezelfde fout begaan.

Echte mannen eten geen kaas is een gruwelijk en eerlijk relaas over de vier jaar die Maria doorbracht met loverboy Manou. Zelf zegt ze in meerdere interviews dat ze de term loverboy veel te lief vindt klinken omdat die term geassocieerd wordt met knappe mannen en cadeautjes die meiden op die manier verleiden. Terwijl het in haar realiteit draait om lelijke mannen waarvan ze zelden of nooit een cadeautje heeft gehad, ze voelt daarom meer voor de term pooier en terecht als je het verhaal leest.

Het is onvoorstelbaar hoe die mannen in dit geval Manou, zo’n greep krijgen op zo’n meisje, terwijl hij vanaf dag één gewelddadig is ten opzichte van Maria. De eerste keer dat ze afspreken wordt ze meteen ontmaagd (op haar twaalfde) en krijgt ze haar eerste joint. Vanaf de eerste afspraak is het einde zoek, Maria raakt verstrikt in een wereld van verkrachting, drugs en extreme gewelddadigheid, met name de scène met de rat vond ik afschuwelijk om te lezen, laat staan dat je erbij bent en het daadwerkelijk meemaakt. Zelf zegt Maria dat ze op een gegeven moment heel gedreven was in het uitschakelen van haar gevoel, net of ze een knop om kon zetten.

Het is onvoorstelbaar hoeveel dit meisje heeft meegemaakt in die vier jaar. Het kost haar de grootste moeite om los te komen van die mannen omdat ze zo gehersenspoeld is door Manou. Alles wat Manou zegt is waar en Maria is al snel niet meer in staat om voor zichzelf te denken. Het verhaal zit om die reden ook vol tegenstrijdigheden, aan de ene kant is ze op en wil ze geen sex meer met de mannen, maar aan de andere kant wordt haar leven dusdanig beheerst door Manou, dat ze ondanks het geweld niet zonder hem kan.

Dit boek heeft Maria geschreven om haar begeleidsters te vertellen wat ze in die vier jaar heeft meegemaakt, zij hebben haar vervolgens gezegd dat haar verhaal in boekvorm zou moeten verschijnen. Het resultaat is een puur en eerlijk verhaal en ik vind het ongelooflijk knap hoe Maria al haar gedachten op papier zet. Het is een boek dat iedereen gelezen moet hebben en zeker opgroeiende, net puberende meiden.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door

Reacties

11 reacties op “Maria Mosterd – Echte mannen eten geen kaas”

 1. iris avatar
  iris

  heej…..
  ik vond het echt een vreselijk verhaal dat iemand dat zomaar doet! echt ongelooflijk van die Manou….
  ik vond het ook een heel mooi boek dat ze xdatr helemaal zo heeft geschrevebn vind ik best knap eigenlijk.
  ik heb het boek echt heel snel uitgelezen ik vond het heel mmooi!
  ik hoop in iedergeval niet dat ik in de handen van een loverboy kom! ik heb nu wel gelezen dat daar heel moeilijk van ios te komen en dat wil ik niet meemaken ik denk niemand nie!

  gr

  1. avatar
   Anoniem

   Ik weet dat het allemaal heel erg klinkt maar er klopt niks van, het is zelfs bewezen dat ze op haar twaalfde door haar school in de gaten is gehouden en het klopt dat ze het moeilijk had maar ze heeft maar 1x gespijbeld ze zij ook datze van haar plek (Ik weet niet meer waar) naar Amsterdam moest maar dat was zeker 3 uur rijden ze was er volgens haar 3 dat zou betekenen dat ze negen uur afwezig zou zijn en dat zou haar moeder toch moeten merken als ze maar 6 uur school had? Gelogen!

 2. iris avatar
  iris

  heej…..
  ik vond het echt een vreselijk verhaal dat iemand dat zomaar doet! echt ongelooflijk van die Manou….
  ik vond het ook een heel mooi boek dat ze xdatr helemaal zo heeft geschrevebn vind ik best knap eigenlijk.
  ik heb het boek echt heel snel uitgelezen ik vond het heel mmooi!
  ik hoop in iedergeval niet dat ik in de handen van een loverboy kom! ik heb nu wel gelezen dat daar heel moeilijk van ios te komen en dat wil ik niet meemaken ik denk niemand nie!

  gr

 3. avatar
  Anoniem

  Beste boek ooit!

 4. avatar
  Anoniem

  goed boek ben alleen best benieuwd hoe die manou eruitziet, ahoewel dit niet zijn echte naam is.

  als ik deze jongen zou tegenkomen weet ik in elk geval dat ik me dan niet ken laten misleiden gr

 5. avatar
  Anoniem

  goed boek ben alleen best benieuwd hoe die manou eruitziet, ahoewel dit niet zijn echte naam is.

  als ik deze jongen zou tegenkomen weet ik in elk geval dat ik me dan niet ken laten misleiden gr

 6. Hasna avatar

  Ik vond het echt een eng maar ook mooi boek, dat zoiets gebeurt met een 12 jarig meisje en dan ook nog eens 4 jaar lang daar ben je wel even stil van…

 7. avatar
  Anoniem

  ze zeggen dat t gelogen is :O

 8. avatar
  Anoniem

  ze zeggen dat t gelogen is :O

 9. Anoniemmm. avatar
  Anoniemmm.

  Er zitten hele stukken bij dat gelogen is, maar zijn echte naam is : Ansou Keita !( manou )

 10. Anoniemmm. avatar
  Anoniemmm.

  Er zitten hele stukken bij dat gelogen is, maar zijn echte naam is : Ansou Keita !( manou )