Marianne en Theo Hoogstraaten – Kruisgang

Het verhaal
Op een dag ontvangt Iris een dreigbrief. ‘IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid. Nog dertien dagen,’ staat er, naast een weerzinwekkend knipsel met een verwijzing naar een persoonlijk geheim. Niet lang daarna komt een oude schoolvriend gruwelijk om het leven. Verdrongen herinneringen komen bovendrijven en beginnen te knagen aan Iris’s geweten. De excursie naar Florence, brutale weddenschappen en klasgenoot Sam, die voortdurend het onderwerp was van steeds verdergaande pesterijen. Een halfjaar voor zijn eindexamen pleegde hij zelfmoord.
Wanneer ook Joyce, een schoolvriendin van Iris, een knipselbrief met bedreigingen krijgt, vraagt Iris zich vertwijfeld af of Sam misschien toch niet dood is en nu wraak komt nemen… Maar hoe kon hij nou weten van haar schaamtevolle geheim?

Mijn mening
In tegenstelling tot ‘Een middag aan zee’ vond ik de schrijfstijl in dit boek minder verwarrend en pakkender. Het verhaal is heel realistisch geschreven, iedereen heeft wel herinneringen over zijn of haar schooltijd en de bijbehorende pesterijen die zich afspelen onder de jongeren. Marianne en Theo Hoogstraaten hebben hiermee niet zomaar een literaire thriller geschreven maar ze zetten je ook aan het denken over de verregaande gevolgen van pesterijen. De gevoelens en gedachten van de hoofdkarakters worden erg goed uitgewerkt in dit verhaal. Ik vond dit boek spannender en beter uitgewerkt dan ‘Een middag aan zee’ en zeer zeker een aanrader! Hopelijk komt het duo snel weer met een nieuw boek.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door

Reacties

3 reacties op “Marianne en Theo Hoogstraaten – Kruisgang”

 1. Marieke IJsendoorn-Kuijpers avatar

  Hoi Elske,

  Leuk dat je een reactie hebt geplaatst! Zoals je hierboven waarschijnlijk hebt gelezen vond ik dit ook een goed boek. Ik ben benieuwd of het duo binnenkort weer met een nieuw boek komt. Lees je vaker thrillers van Nederlandse bodem?

  Groetjes Marieke

 2. Elske15 avatar
  Elske15

  Ik vond dit een heel goed boek.
  Het was vooral goed beschreven hoe de dader, ik zal geen naam noemen voor wie het boek nog wil lezen, Iris een schuldgevoel wil geven.
  Heel goed boek, Ik raad het iedereen aan!

 3. Claudientje avatar
  Claudientje

  Ook ik heb genoten van dit boek. De gevoelens van de personages worden zo goed weergegeven dat je het gewoon voor je ziet.
  Nog beter vond ik een ander boek van dit duo: Lokvrouw. Echt proberen!!

  Groetjes Claudientje