Michael Gates Gill – Hoe Starbucks mijn redding werd

Hoe Starbucks mijn redding werd - Michael Gates GillHet verhaal
Het verrassende en waargebeurde verhaal van een directeur die wordt ontslagen, wordt verlaten door zijn vrouw, grote gezondheidsproblemen krijgt, failliet dreigt te gaan en uiteindelijk op zijn 63ste onderaan begint bij een filiaal van de koffieketen Starbucks. Voortaan geen zakenlunches, maar toiletten schoonhouden. Niet meer bediend worden, maar anderen bedienen. Een stap die zijn leven volledig (ten goede!) veranderde.
Gill geeft ons niet alleen inzicht in zijn weg naar geluk maar biedt ons tegelijk een kijkje achter de bar van een concern dat klanten en medewerkers weet te inspireren.

Micheal Gill Gates was creative director bij het grote Amerikaanse reclamebureau JWT. Hij woont in New York op loopafstand van de Starbucks koffieshop waar hij werkt, en is niet van plan te stoppen met de baan die volgens hem de beste is die hij ooit heeft gehad.

Mijn mening
Wij zijn twee keer op vakantie geweest in New York en vanaf dag één van de eerste vakantie zijn wij verzot geraakt op Starbucks. Steevast begonnen we elke ochtend van beide vakanties met een bezoek aan een Starbucks en regelmatig kwamen we halverwege de dag nog een keer terug. Een titel als ‘Hoe Starbucks mijn redding werd’ trok snel onze aandacht, mijn vriend las het boek als eerste en was zo enthousiast dat ik natuurlijk niet achter kon blijven.

‘Hoe Starbucks mijn redding werd’ vond ik een heerlijk positief en inspirerend verhaal. Het leven van Mike (Micheal’s Starbucks naam) verandert drastisch als hij op een dag, op 63 jarige leeftijd, troosteloos zijn cappuccino zit te drinken in een Starbucks filiaal. Een jonge, donkere vrouw (Crystal) vraagt plots aan hem of hij misschien een baan zoekt? Nietsvermoedend was hij op een ‘open sollicitatiedag’ bij Starbucks binnengelopen. Hij verbaast zichzelf door de vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Vanaf dat moment verandert de arrogante, harde zakenman in een lieve, medelevende man. Voorheen had hij weinig aandacht voor zijn kinderen, zijn omgeving en de minderheden van de samenleving. Als zoon van een bekende schrijver van The Newyorker is hem alles aan komen waaien en dat heeft hij altijd als vanzelfsprekend beschouwd. Sinds hij bij Starbucks werkt heeft hij zijn ogen geopend en ziet hij alles om zich heen. Hij ziet in dat de meeste mensen moeten knokken om een goed bestaan op te bouwen en dat Starbucks als één van de weinige organisaties in Amerika echt oog en respect heeft voor haar partners (bij Starbucks ben je geen collega’s maar partners van elkaar). Zo heeft Starbucks een uitgebreide ziektekostenverzekering voor haar partners.
Mike had nooit verwacht dat het werken bij Starbucks hem gelukkig zou maken, gelukkiger als hij ooit is geweest. Zijn partners gaan tot zijn vriendenkring behoren en hij ziet in elk persoon hoe verschillend ook, de mooie kanten. Met name Crystal (zijn chef) is hij heel erg dankbaar omdat zij hem de kans heeft gegeven om bij Starbucks te komen werken, hem met respect behandelde en meer in hem geloofde dan hij in zichzelf geloofde.

Het enige minpuntje vond ik de ietwat slordige vertaling en typefouten in het boek. Het leek erop alsof de Nederlandse vertaling haastwerk is geweest en dat is erg jammer. Inmiddels is bekend dat het boek verfilmd gaat worden met Tom Hanks in de hoofdrol.

Veel bekeken



Geplaatst op

in

door

Reacties

Eén reactie op “Michael Gates Gill – Hoe Starbucks mijn redding werd”

  1. […] Michael Gill Gates – Hoe Starbucks mijn redding werd […]