Nicci French – Tot het voorbij is

Tot het voorbij is - Nicci FrenchHet verhaal
Astrid Bell is een jonge Londense fietskoerier die niet goed weet wat ze met haar leven wil. Ze woont samen met zes vrienden, maar langzamerhand valt de groep uiteen door nieuwe liefdes, uiteenlopende toekomstplannen, geldproblemen en verraad. Dan worden twee vrouwen vermoord, en de enige overeenkomst tussen de twee moorden is de aanwezigheid van Astrid. Als de situatie grimmiger wordt en de huisgenoten verder uit elkaar groeien vraagt zij zich af: is het mijn schuld? Ben ik in gevaar? Is een van mijn vrienden een moordenaar?

Onder bizarre omstandigheden wordt uiteindelijk een verdachte opgepakt en een verklaring gevonden. Maar is deze persoon daadwerkelijk schuldig? Het ligt eraan hoe de lezer het interpreteert. Het verhaal is nog niet voorbij, het moet opnieuw worden verteld. En de tweede keer is het nog angstaanjagender…

Mijn mening
Ik heb erg genoten van Tot het voorbij is, het verhaal zit goed in elkaar. Er komen veel personages voor in het verhaal, die allen goed worden uitgediept, het blijven geen oppervlakkige personages maar je leert hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden goed kennen. Ondanks de hoeveelheid aan personages is het verhaal heel goed te volgen en wordt het nergens verwarrend. Tussen de personages onderling gebeurt veel: liefde, verraad, drugs etcetera. Dit maakt het verhaal heel interessant, waar gaat het naar toe met deze groep mensen en wanneer ontploft de spreekwoordelijke bom.

Het eerste deel van het verhaal wordt verteld vanuit de vrouwelijke ik-persoon Astrid. De tweede helft van het verhaal wordt verteld vanuit een mannelijke ik-persoon namelijk de dader. Dit gedeelte vond ik heel knap in elkaar gezet door Nicci French. In feite vertellen ze namelijk het eerste deel overnieuw maar vanuit een ander perspectief, toch wordt deze herhaling nergens vervelend of saai maar blijft het spannend, misschien zelf spannender en beklemmender als het eerste gedeelte van het verhaal. Ik vond het heel bijzonder om te lezen hoe de dader denkt en hoe verschillende gebeurtenissen in zijn leven leiden tot de dingen die hij doet en de moorden die hij pleegt. Het zit heel erg geloofwaardig in elkaar.

Het kostte me telkens moeite om het boek weg te leggen om te gaan slapen of naar mijn werk te gaan, heerlijk van die boeken die dat effect hebben. Ik kijk uit naar de volgende Nicci French.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door