Phineas’ feest – Sophie Tak

Flaptekst
Één gezin, al twee decennia verscheurd, één allesbepalend weerzien op Phineas’ feest.

Een caleidoscopische vertelling over een uiteengevallen gezin dat toeleeft naar een kraamfeest, waar hun een onwerkelijke reünie te wachten staat.
In Phineas’ feest worden de ontwrichtbare gevolgen van geestesziekte op ingenieuze wijze invoelbaar gemaakt. Thema’s als schuld, onmacht, en determinisme komen samen in een rijk familieverhaal.


Mijn mening
Ik las dit boek als lezers-jurylid voor de Hebban Debuutprijs 2021, ik kreeg daarvoor drie boeken toegewezen en om de één of andere reden sprak dit boek mij in eerste instantie het minste aan. Sterker nog ik liet dit boek letterlijk links liggen tot vlak voor de deadline dat ik alle drie de boeken gelezen moet hebben.

Terwijl ik in het boek begon te lezen dacht ik tijdens de eerste pagina’s met regelmaat ‘wat lees ik nu eigenlijk’ en ik moest ook even wennen aan de schrijfstijl, maar gedurende het lezen intrigeerde het verhaal me en had het me helemaal te pakken. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken en elk hoofdstuk wordt beschreven vanuit een ander personage, zo komen alle vijf belangrijke hoofdpersonen met elk hun eigen verhaal perspectief op de gezinssituatie in het verleden aanbod maar ook hun huidige situatie en denkwijze.

Het verhaal gaat over de familie Ouwenaer, een gezin met de nodige strubbelingen waardoor het uit elkaar is gevallen. Zoon Johannes is het zwarte schaap van het gezin door zijn onvoorspelbare gedrag ligt hij met regelmaat in de clinch met zijn ouders en zussen en wordt hij zelfs door zijn eigen familie het huis uitgezet waarna hij verdwijnt. Vader Hilmar verlaat rond dezelfde tijd het gezin en gaat een kluizenaarsbestaan leiden. Dochter Adelien stort zich op haar studie en de wetenschap, dochter Lea lijkt weinig anders te kunnen of willen dan kinderen baren en moeder Tanneke verzandt in een depressie.

Sophie Tak beschrijft de personages op een hele beeldende wijze en doet gedetailleerd uit de doeken per hoofdstuk hoe de personages in elkaar zitten. Door het zo vanuit ieder zijn/haar eigen perspectief te schrijven ontstaat er een heel bijzonder beeld van de gezinssituatie.

Het grappige is dus dat ik een beetje tegen het lezen van dit boek aan zat te hikken terwijl het na het lezen van de drie boeken bij mij met stip op nummer 1 stond van de drie boeken die ik mocht lezen. Ik vind het een razend knap debuut en van mij mag de Hebban Debuutprijs 2021 gaan naar Phineas’ feest van Sophie Tak.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door