Casper Luckerhof (1988) is historicus en indoloog. Hij heeft gewerkt als boekhandelaar en schrijft onder meer voor de Volkskrant en De Groene Amsterdammer en hij zat in het boekenpanel van DWDD. Rusteloos is zijn tweede boek en is een memoir over zijn eigen zoektocht.
In 2017 reist Casper naar Nepal, hij is van plan om een kritisch boek te schrijven over Boeddha, een boek waarin niet alleen goede kanten van Boeddha uitgelicht worden, maar een boek waarin Boeddha ontmaskert wordt. Casper wil opschrijven hoe Boeddha niet alleen een wijze man was, maar ook een man die er alles aan deed om zoveel mogelijk volgelingen te krijgen. Van huis uit is Casper opgegroeid met de leer van Boedhha, zijn ouders ontvingen regelmatig Tibetaanse lama’s. Zijn ouders namen Casper op jonge leeftijd al mee op reis naar India en Nepal om de vier belangrijkste plaatsen aan te doen in Boedhha’s leven. Zijn moeder leefde helemaal op in India en ging bijna elk jaar wel een keer naar India. Casper daarentegen kreeg een soort van haat-liefdeverhouding met India, hij werd door het land aangetrokken, wilde er van alles over leren en zijn moeder aftroeven in haar kennis. En aan de andere kant werd zijn afkeer tegen spiritualiteit groter omdat meditatie en ontmoetingen met spirituele leraren hem niet van het stotteren af konden helpen.
Eenmaal aangekomen in Lumbini, de geboorteplaats van Boedhha, krijgt Casper een baan aangeboden als bibliothecaris van ’s werelds grootste boeddhistische bibliotheek. In dit bijzondere instituut met zijn eigen regels en gewoonten werkt hij samen met de ex-directeur en tibetoloog Christoph en de huidige directeur Claudio. De belangrijkste taak van Casper is boeken catalogiseren, maar vooral niet teveel per dag en vooral geen bezoekers ontvangen, het schrijven van zijn boek raakt steeds verder naar de achtergrond. Er ontstaat een bijzondere driehoeksverhouding tussen de drie mannen, die zeker naar het einde toe steeds eigenaardiger wordt. Uiteindelijk komen de onderlinge verhoudingen zo onder spanning te staan dat de situatie onhoudbaar wordt.
In het begin moest ik eventjes in het verhaal komen, mijn kennis over Boeddha, India, Nepal en Tibetaanse lama’s is nihil, dat zorgde ervoor dat ik in het begin een aantal stukjes even meerdere keren moest lezen. Zodra Casper echter in Lumbini is, krijgt het verhaal vaart en is het doorspekt met humor en een kritische kijk op zijn eigen handelen.
Vol verbazing lees je over het feit dat de boeddhistische bibliotheek de grootste ter wereld is maar dat het absoluut niet de bedoeling is dat er bezoekers komen en het is al helemaal uit den boze als buitenstaanders de boeken aanraken. Tegelijkertijd verkondigen Claudio en Christoph voortdurend dat ze heel belangrijk werk doen, dat alles in harmonie moet blijven gaan en dat deze harmonie vooral niet verstoord mag worden, door niks of niemand. Om over deze beslommeringen te lezen is door de manier van schrijven van Casper intrigerend en boeiend. Daarnaast is de zoektocht van Casper naar zingeving, erkenning, liefde en onafhankelijkheid heel mooi om te lezen, omdat het zo oprecht overkomt. Ondanks dat ik dus weinig affiniteit heb met Boeddha heb ik genoten van deze mooie zoektocht. Het einde van het boek is een ontroerende afsluiting van een boeiende memoir.
Bedankt Ambo Anthos en Casper Luckerhof voor het recensie-exemplaar.
door