Simon de Waal – Pentito

Pentito - Simon de WaalHet verhaal
In Italië is een jongen van twaalf getuige van de moord op zijn hele familie. Door te vluchten en onder te duiken weet alleen hij de massale oorlog tussen de maffiaclans te overleven. Nu, begin jaren negentig, denken zijn vijanden dat de jongen dood is, maar hij leeft onder een valse naam in Nederland.
Rechercheur Nick Meere, moeizaam herstellend van een schotwond, is gedwongen zich met kleine criminelen bezig te houden tot hij weer sterk genoeg is voor het echte werk. Als hij een Italiaan moet verhoren die onrust op het Rembrandtplein heeft veroorzaakt, verwacht hij gewoon op tijd naar huis te gaan.
De Italiaan, Giovanni La Rocca, raakt in paniek als hij merkt dat Nick hem via de vreemdelingendienst wil laten uitzetten naar Italië. Gedwongen terugkeer naar Napels is hetzelfde als de doodstraf, bezweert hij hem. Hij biedt Nick informatie aan in ruil voor verblijf in Nederland.
La Rocca weet alles over de maffia in Italië, Nederland en Duitsland, zijn familie was een van de grootste clans van Italië. Om dit te bewijzen, onthult hij de verblijfplaats van een ontvoerde senator. Als Nick de informatie doorgeeft aan Interpol Rome gaan alle alarmbellen rinkelen. Niet alleen bij Interpol, want ook de camorra blijkt meteen op de hoogte van deze gevaarlijke pentito, een spijtoptant. Ze willen hem koste wat kost het zwijgen opleggen, waardoor ook Nick niet langer zijn leven zeker is…

Mijn mening
‘Pentito’ is het eerste boek dat ik van Simon de Waal heb gelezen en het smaakt naar meer. Op zijn website is te lezen dat hij sinds 1986 rechercheur is in de binnenstad van Amsterdam, met als specialiteit zware misdrijven. Sinds 1991 werd zijn interesse gewekt voor het schrijven van scenario’s voor televisieseries en speelfilms. Hij schreef onder andere voor Baantjer, Russen, Unit 13 en Grijpstra & De Gier.

‘Pentito’ is met veel vaart en overtuiging geschreven. De gebeurtenissen en personages zijn zeer geloofwaardig beschreven en laten het verhaal van de maffia ofwel camorra echt tot leven komen. De hoofdpersonen rechercheur Nick en agent Houdini zijn een vermakelijk duo en ik hoop dat Simon de Waal ze nog een keer terug laat komen in één van zijn volgende boeken. Ik vind het zelf altijd prettig als een rechercheur privé ook een verhaallijn heeft in een boek. In dit geval worstelt Nick met het feit dat hij is neergeschoten en het feit dat zijn collega’s vinden dat hij daar zelf op de één of andere manier schuld aan heeft, door mogelijk verkeerde connecties. In Houdini treft hij een collega die niet gelooft in de roddels van zijn collega’s maar zelf wil ontdekken uit wat voor hout Nick is gesneden.

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd en op het einde van het verhaal komen de lijntjes zorgvuldig en geloofwaardig bij elkaar. Kortom, ik heb genoten van ‘Pentito’.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door