mariekeleest passie voor boeken

Top 3 non-fictie boeken van Marieke

Reden om non-fictie te lezen

Ik lees graag verschillende genres en ik vind het heel fijn om regelmatig een non-fictie boek te lezen. Met name de afgelopen jaren vind ik het prettig om te lezen over onderwerpen die me raken of waar ik meer over wil weten, zeker op het gebied van zelfontwikkeling. Het is een ontspannen manier om nieuwe inzichten te krijgen.

Boek 1: Sofasessies – Marian Mudder

Na een lange zoektocht in therapieland om van mijn angsten af te komen, stuitte ik op dit boek. Vanwege de titel trok dit boek meteen mijn aandacht. Na het lezen heb ik een lezing van Marian Mudder bezocht waar dit boek centraal stond. Sofasessies was een ontzettende eye-opener voor mij en heeft ervoor gezorgd dat ik een EFT (Emotional Freedom Techniques) therapeute in de buurt ben gaan zoeken. Ik ben niet angstvrij (ik denk ook niet dat dit kan) maar ik kan er wel veel beter mee omgaan nu. ”Als de angst voor de angst wegvalt, is er minder angst”, is voor mij bijvoorbeeld heel treffend omschreven door Marian Mudder. Als ik het heb over mijn eigen angst, heb ik het ook heel vaak over de ‘angst voor de angst’. Waar ik het meest door word geplaagd is de angst dat de angst terugkomt, dat is niet geen reële angst, maar wel iets wat veel mensen met angstklachten plaagt.

” Als de angst voor de angst wegvalt, is er minder angst.”

Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de thema’s: angsten, depressies en therapieën. Marian Mudder heeft een hele eigen, eerlijke en hilarische kijk op de therapieën die zij heeft gevolgd, waardoor het boek nergens heel zwaar wordt.

Boek 2: De keuze – Edith Eva Eger

In dit boek deelt Edith Eva Eger haar oorlogsherinneringen en de periode die ze noodgedwongen in Auschwitz doorbracht. Jarenlang weigerde ze over haar ervaringen in de oorlog te praten, maar dat verandert wanneer zij het boek ‘De zin van het bestaan’ leest. Ze besluit dat zwijgen over haar ervaringen niet de juiste manier is om ermee om te gaan. In dit boek lees je hoe ze geestelijk en lichamelijk in staat is om te overleven in de meest verschrikkelijke omstandigheden en hoe zij later als klinisch psycholoog heel succesvol is in het behandelen van mensen met een posttraumatisch stresssyndroom. Tijdens haar behandelingen staat ‘De keuze’ centraal, men heeft altijd een keuze, de keuze om dingen te veranderen, anders te interpreteren, vrijheid te zoeken, te dromen, te vergeven en (andere) keuzes te maken.

Dit boek en deze schrijfster zijn een enorme inspiratie. Als je leest wat Edith Eva Eger allemaal heeft doorstaan en haar ervaringen probeert om te zetten in iets positiefs; daar gaat zo’n enorme kracht van uit. Ze begon pas op 90-jarige leeftijd met schrijven en haar boeken zijn inmiddels een inspiratie voor velen.  

Boek 3: De Bange Mens – Daan Heerma van Voss

In ‘De Bange Mens’ gaat Daan Heerma van Voss op zoek naar de oorsprong van zijn angst. Van jongs af aan wordt hij namelijk geplaagd door angsten, zijn eerste herinnering aan een paniekaanval is toen hij zes/zeven jaar was. De angsten echt confronteren durfde hij niet, totdat zijn (ex)vriendin D. hem niet langer gerust kan stellen. D. heeft het gevoel dat ze zichzelf is kwijtgeraakt binnen hun relatie en wil afstand nemen bovendien vindt ze dat het tijd wordt dat Daan zijn angsten gaat onderzoeken ofwel het monster gaat aanpakken voor hemzelf en hun relatie. Het verhaal is heel gedegen opgebouwd en begint bij Daan’s zoektocht naar zijn eigen angsten, waar komen die bijvoorbeeld vandaan? Hadden zijn ouders, voorouders ook deze ervaring met angsten? Om vervolgens angst in zijn algemeenheid te onderzoeken en te onderschrijven met wetenschappelijk onderzoek.

Met name de passages over zijn eigen ervaringen en de manier waarop hij angst beleeft boeide mij enorm, juist omdat hij dit zo openhartig en treffend weet te omschrijven. Hij schroomt hierbij niet om zichzelf helemaal bloot te geven, wat ik ontzettend knap vind.
Aangezien ik van jongs af aan (net als Daan) ook angstig ben geweest waarvan de afgelopen tien jaren de angst is uitvergroot, vond ik dit boek erg fijn om te lezen. De afwisseling tussen de persoonlijke en wetenschappelijke passages waren in balans. Nu de angst bij mij zelf grotendeels naar de achtergrond is verdwenen kan ik er makkelijker over lezen en er van een afstand naar kijken. Het is dan heel fijn om het zo treffend omschreven te zien in dit boek. Ik vind het een aanrader voor iedereen die met angst te maken heeft of iemand in de omgeving heeft die hiermee worstelt.

Bekijk deze en meer top 3 reviews op Top-3-boeken.nl


Geplaatst op

in

door