Verademing – Koen de Jong & Bram Bakker

Van dit boek zijn al meerdere edities verschenen, ik heb zelf de Rainbowpocket gelezen die in mei 2022 is uitgebracht. Dit boek stond al heel lang op mijn nog te lezen lijstje omdat ik heel benieuwd ben naar het thema ademhaling in combinatie met psychische klachten. In deze editie zijn het boek ‘Verademing’ en ‘Sporten voor beginners’ geïntegreerd en aangevuld.

Het eerste gedeelte vond ik heel erg interessant om te lezen. Veel interessante feitjes, oefeningen en voorbeelden uit de praktijk. Die afwisseling zorgt ervoor dat je door het verhaal heen vliegt. Het gedeelte over angststoornissen en ademhaling vond ik uit eigen ervaring heel erg interessant om te lezen. Ik ben ook van mening dat je met goed ademhalen veel kan bereiken, maar ik denk wel dat dit afhankelijk is van de ernst van je psychische klachten. Natuurlijk is medicijngebruik geen oplossing, bestrijd het de symptomen wel maar neemt het de oorzaak niet weg, maar soms zijn deze wel nodig om eerst weer rust in je hoofd te creëren alvorens je de oorzaak aan kan pakken. Dat ademhaling hier een goede rol bij kan spelen vind ik wel heel erg interessant en heel aannemelijk en zal ik zeker ook gaan uitproberen.

Het tweede gedeelte vond ik iets taaier om te lezen, wellicht omdat ik geen ‘sporter’ ben. En ja, ik snap de voordelen van sporten, voeding en goed ademhalen, maar ik behoor dus tot die groep die geen tijd vrij maakt om te sporten. Wellicht een aandachtspuntje voor mezelf voor in de toekomst, maar aangezien ik dit schrijf op de warmste dag van 2022 is de zin om nu aan sport te denken, helemaal nihil. Tja en zo creëer ik voor mezelf weer een excuus om het niet te hoeven doen ;-).

Het enthousiasme over het onderwerp spat trouwens echt van het eerste gedeelte af. Je kan merken dat beide heren heel bevlogen zijn over het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat je gefascineerd het eerste gedeelte leest. Voor mij persoonlijk vond ik het jammer dat die vaart er in het tweede gedeelte niet in zat maar dat kan ook aan mijn persoonlijke interesse liggen.

Veel bekekenGeplaatst op

in

door