Vrije Vogels – Ilja Gort

Abel en Angela runnen sinds een aantal jaar B&B en wijndomein in Siossant-sur-Cêze in Zuid-Frankrijk. Na een wietwijnavontuur en een hoop gedonder met een motorbende uit Nederland, lijkt de rust eindelijk wedergekeerd. De B&B loopt als een tierelier en Abel en Angela genieten met volle teugen van hun zorgeloze leventje.

De rust is echter van korte duur, met een hoop kabaal maakt Inspecteur Bonkers van de centrale recherche in Amsterdam zijn entree in de B&B. Het blijkt dat de Brabantse drugsdealer Sjeng Schellekens aka de Kolonel onverwacht weer op vrije voeten is gesteld. Met behulp van Abel hadden Bonkers en zijn team Schellekens achter de tralies gekregen en om precies die reden aasde Schellekens nu op Abel’s bloed.

De ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, uiteraard verschijnt Schellekens op de B&B om verhaal te halen en ook zijn vriendin Kimberley geeft acte de presence. Schellekens en Abel vertrekken op een roadtrip door het Pyreneese berglandschap met een speciale missie. Samen met ezel Plato beleven ze uiteindelijk spectaculaire avonturen en komt alles samen in een spannende ontknoping.

‘Vrije Vogels’ is het derde deel van de Abel en Angela trilogie. Je kan ‘Vrije Vogels’ afzonderlijk lezen maar ik zou toch echt aanraden de andere twee heerlijke delen eerst te lezen om zo kennis te maken met de capriolen van goedzak Abel die zich altijd gruwelijk in de nesten weet te werken. 

Aangezien ik zo ontzettend heb genoten van de eerste twee delen, keek ik reikhalzend uit naar dit deel. Je weet gewoon van te voren dat je verzekerd bent van een aantal heerlijke leesuren vol met absurdistische en humoristische gebeurtenissen. Het is met zoveel vaart geschreven, je wil erin blijven lezen en je verwonderen waar Abel nu toch weer in terecht komt. Ook karakters Schellekens, Kimberley en ezel Plato waren om van te smullen. En natuurlijk Angela, die Abel keer op keer vergeeft dat hij zich weer zo’n bak ellende op de hals haalt waar zij in wordt meegezogen. Er zijn maar weinig boeken die mij oprecht laten grinniken maar Ilja Gort krijgt dit telkens voor elkaar en toch is het niet alleen het humoristische aspect wat zo aanspreekt er zit ook zeker diepgang in het verhaal.

Ik hoop van harte dat het niet bij deze trilogie blijft maar dat we nog meer avonturen van Abel en Angela gaan beleven.

En nog een kleine toevoeging: wat een toffe boekenlegger zat er bij aanschaf van het boek!

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door