Win Win – Jan van der Cruysse

Jan van der Cruysse (1960) is 20 jaar woordvoerder geweest van Brussels Airport en nu gespecialiseerd in crisiscommunicatie. Op 55-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste fictieve misdaadboek ‘Bling Bling’ het eerste deel van een trilogie. Hij ontving voor het eerste boek in de ‘Bling Bling’ trilogie meerdere prijzen. In 2019 en 2020 verscheen het tweeluik ‘Boem Boem’. 

Win Win was mijn eerste kennismaking met een boek van Jan van der Cruysse en dat heb ik geweten, je beland als je aan het boek begint meteen in een rollercoaster die je zo snel mogelijk wil uitlezen.

Laura van Opstal is een Belgische studente computerwetenschappen, met een passie voor versleuteling en cryptografie, ze studeert tijdelijk in Schotland en staat op het punt om af te studeren als ingenieur. Bijna niemand weet dat ze een tijdelijk adres in Schotland heeft omdat ze nauwelijks familie heeft, toch ontvangt ze op 29 mei, via een fietskoerier, een aan haar geadresseerde envelop met afzender onbekend. In de envelop zit een ansichtkaart en een businessclass retourticket naar San Francisco, vertrekdatum 7 juli. De ansichtkaart bevat een foto van een rotsformatie en de tekst ‘Utah Rocks!’ en op de achterkant staat geschreven: ‘Vensterbank van mijn bureau. Let op details. Fibonatius’.

Natuurlijk gaat Laura op onderzoek uit, wie heeft haar dit kostbare ticket gestuurd en waarom, om antwoorden op deze vragen te krijgen besluit ze het vliegtuig te pakken en aan dit avontuur te beginnen….

De hierop volgende hoofdstukken nemen je mee naar Turkije, Nederland, China, Nigeria enzovoort. Laura komt in deze hoofdstukken niet ter sprake wat het verhaal des te intrigerender maakt. We maken kennis met Rocky een specialist in cryptofonie en vastberaden om een aantal van de grootste ‘criminelen’ uit te schakelen maar er ook zelf beter van te worden. Wanneer Laura weer terugkomt in het verhaal zou je wel tegen haar willen schreeuwen: “zorg dat je wegkomt” want ze is op de verkeerde tijd in de verkeerde plaats…

Dit boek bevat zoveel verhaallijnen dat het haast onmogelijk is om er een fatsoenlijke samenvatting van te schrijven zonder te veel te willen verklappen over het verhaal. Het verhaal zit fantastisch en ingenieus in elkaar met meerdere personages, plaatsen en tijdlijnen en toch heel erg goed te volgen als lezer. Het is één grote puzzel maar op het einde valt alles zo ontzettend knap in elkaar. Het is een wervelend verhaal, vol met raadsels, avontuur, scherpe dialogen, een dosis humor en heel veel spanning. Dus laat je meenemen op roadtrip en laat je verrassen door deze ijzersterke pageturner.

Veel bekekenGeplaatst op

in

, ,

door