Zomerburen – Rianne Robben

Flaptekst
Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.
Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt.
Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Mijn mening
Ik las Zomerburen als Lezers-jurylid voor de Hebban Debuutprijs en het is een Young Adult boek. In dit verhaal speelt LHBTQIAP+ een hele belangrijke rol. Olivia ‘vlucht’ na het afscheid van haar vriendje Niels naar Drenthe waar ze het contact hernieuwd met Ilse, het buurmeisje van haar opa en oma. Via haar opa komt Olivia erachter dat Ilse lesbisch is, of zoals haar opa het zegt ‘van het andere team is’ en in de vriendengroep van Ilse is de LHBTQIAP+ gemeenschap een veel besproken onderwerp. Voor Olivia is dit een onderwerp waar ze voorheen nooit over nadacht of bij stilstond, behalve dat ze een keer de Gay-Pride heeft bezocht in haar woonplaats Amsterdam.

Tijdens haar geïmproviseerde vakantie in Drenthe, worstelt Olivia met haar studiekeuze, kiest ze een studie die echt bij haar past of kiest ze een studie omdat haar toenmalige vriendje die studie ook ging doen. Luistert ze naar haar decaan die vindt dat als je dyslectisch bent je beter niet voor bepaalde studies kan kiezen of volgt ze haar hart? En hoe zit het met de liefde? Wil ze wachten op Niels terwijl hij een pauze heeft genomen van hun relatie? Kortom mooie thema’s om te bespreken in een Young Adult boek, echt thema’s waar je rond die leeftijd mee rond loopt en misschien niet zomaar durft te bespreken. Dan kan een boek als deze zeker helpen en je stimuleren je eigen weg te volgen.

Ik vond het heel mooi dat het verhaal zich afspeelt in het Drentse landschap inclusief Drents dialect, ook al ben ik zelf echt Brabantse. Het gaf het verhaal wel echt wat extra sfeer mee. En super dat de LHBTQIAP+ gemeenschap zo’n belangrijke rol speelt in het verhaal, naar mijn weten gebeurt dit niet heel erg vaak en is het juist heel belangrijk dat dit diverser wordt in de toekomst. Voor mij een heel klein min puntje, af en toe neigde het een beetje naar belerend door de manier waarop sommige feiten uitgelegd werden, van mij had dat minder gemogen.

Bovenal een heel mooi Young Adult debuut met hele belangrijke thema’s.

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door