Zwaluwdans – Jet Nijland

Jet Nijland (1979) werd geboren op de Veluwe en verhuisde voor haar studie naar de Randstad. Tijdens een vakantie in Sevilla inspireerde het prachtige Casa de Pilatos haar tot het schrijven van haar debuut Zwaluwdans.

Wanneer Carla, de moeder van Elisa net is overleden ontvangt Elisa een telefoontje van een notaris uit Amsterdam. Hij heeft voor haar een mysterieuze brief en een sleutel van haar biologische Spaanse vader. Elisa heeft haar vader nooit gekend en haar moeder wilde weinig over hem kwijt behalve dat ze heel boos op hem was omdat hij van meerdere vrouwen hield.
In de brief staat dat Elisa een huis in Sevilla erft en aangezien haar relatie in zwaar weer verkeerd besluit ze te vertrekken naar de stad van de palmbomen, paleizen en flamencomuziek. In Sevilla komt ze meer te weten over de onmogelijke liefde tussen Nando en Neva ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog, hoe hun status en de politieke verdeeldheid ervoor zorgde dat hun liefde niet kon bestaan en over haar eigen familiegeschiedenis.

Het boek van Jet Nijland kwam ik tegen op Instagram en trok me enorm aan vanwege de mooie cover en het feit dat het zich afspeelt in Sevilla, die stad heeft ons ook betoverd tijdens een vakantie.

Het verhaal wisselt van perspectief tussen de hoofdpersonen Elisa, Nando, Neva en Manuel, maar doordat het tijdsbeeld en de naam duidelijk boven elk hoofdstuk staat wordt dit nergens verwarrend maar is het juist boeiend om vanuit de verschillende perspectieven te lezen. Het verhaal van Nando en Neva neemt je mee naar de broeierige tijd van de Spaanse Burgeroorlog, de politieke verschillen, verschillen tussen arm en rijk, de verschillen tussen de wijken en je wordt meteen in hun fascinerende maar verboden liefdesverhaal gezogen, vol muziek, geuren en kleuren. Jet Nijland weet heel treffend een sfeer en beeld neer te zetten van het Sevilla van toen, al weet ik natuurlijk niet hoe het daar toen was, Jet geeft je door haar schrijfstijl het gevoel dat je nu wel dat idee hebt.

Ook de liefde spat van de pagina’s af, zowel in het heden (in dit geval 1974) als tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Een mooie Spaanse uitdrukking die me vanaf nu zal bijblijven is ´Media Naranja’. De letterlijke betekenis is halve sinaasappel maar het staat voor het vinden van je wederhelft/zielsverwant. Ik zou wel nog graag iets meer hebben gelezen over het liefdesleven van Manuel en Jesus, maar dat is persoonlijk.

Ik hou heel erg van dit soort verhalen, het neemt je mee vanaf de eerste pagina’s naar een andere tijd en plaats en laat je niet los tot je het uit hebt gelezen, heerlijk.

Zwaluwdans is een levendige, historische en ontroerende feelgood roman en smaakt naar meer!

Veel bekekenGeplaatst op

in

,

door