Zwijgmannen – Jaap Robben

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik nog niet eerder iets heb gelezen van Jaap Robben. Het boekje ‘Zwijgmannen’ heb ik in de boekwinkel meerdere malen opgepakt vanwege de aansprekende kaft maar om de één of andere reden heb ik het nooit gekocht. Totdat ik het ineens in mijn Kobo Plus abonnement zag staan en het in één ruk uitlas, op zich geen grote prestatie vanwege de omvang van het boekje.

In ’Zwijgmannen’ zoeken de auteur Jaap Robben en zijn vriendin klusjesmannen voor hun boerderij in Duitsland waar zij wonen. Nadat Jaap al tevergeefs meerdere klusjesmannen heeft benaderd, komt hij via via aan het telefoonnummer van de Poolse Iwan. Iwan belooft er zaterdag om 16.00 uur te zijn en zoals afgesproken staat hij ook daadwerkelijk die zaterdag om 16.00 uur bij Jaap voor de deur. Samen met de vier mannen Patryk, Tomasz, Marek en Wojtek gaat Iwan aan de slag. Met tussendoor slechts enkele woorden Duits probeert Iwan de bevestiging van Jaap te krijgen of ze goed bezig zijn en of het naar verwachting is. Iwan is degene die het beste Duits spreekt, de andere mannen spreken slechts enkele woorden Duits. De mannen worden door Jaap vanaf het begin af aan de zwijgmannen genoemd, toch probeert Jaap een manier te vinden om met de mannen te communiceren ook al spreken ze elkaars taal niet. Hij raakt door de zwijgmannen geïntrigeerd en is nieuwsgierig hoe hun leven er in Polen eruit ziet, waarom ze zoveel van huis zijn, hoe dat hun bevalt, maar ook hoe hun vrouwen en kinderen dat bevalt.

‘Zwijgmannen’ is een dun boekje, maar heel sterk door zijn eenvoud en de mooie tekeningen die verspreid staan door het boekje. Het is een mooie observatie van Jaap (steevast Jaapoo genoemd door de zwijgmannen) en zijn omgang met de mannen. Het gaat van schrijnend, naar humoristisch naar ontroerend en dat alles met veel respect voor de zwijgmannen en hun verhaal en dat in een hele mooie schrijfstijl. Je vliegt door de korte hoofdstukken heen en blijft benieuwd naar welke manieren Jaap bedenkt om de mannen beter te leren kennen en begrijpen. Het is alleen jammer dat het boekje zo snel uit is.

Veel bekekenGeplaatst op

in

, , ,

door